Zitten is het nieuwe roken. Je hebt het vast al eens voorbij horen komen. Sta bureaus, stoelfietsen of zit yogaballen. Je komt ze telkens meer tegen op werkplekken.
Maar wanneer je gezonder wilt worden en wellicht ook wilt afvallen, hoeveel bewegen is dan goed genoeg voor je gezondheid?
De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven aan hoeveel je zou moeten bewegen om het meeste gezondheidsvoordeel te behalen. Dit betekent echter niet, dat wanneer je hier niet (helemaal) aan voldoet je ongezond bezig bent. Zo kan je al gezondheidsvoordeel halen door vaker op te staan. Elke beweging telt!
Voor volwassenen geeft de Gezondheidsraad het volgende advies:
Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
En: voorkom veel stilzitten
Bij matig intensief bewegen kan je bijvoorbeeld denken aan:
flink doorwandelen/fietsen, ramen wassen en tuinieren. Zwaar actief bewegen is bijvoorbeeld: hardlopen, wielrennen of de trap op rennen.
Van inactief naar matig intensief bewegen levert het meeste gezondheidsvoordeel op. Je hoeft dus niet perse zwaar intensief te bewegen om gezond te zijn. (afbeelding)
Heeft intensief bewegen dan nog wel zin als je wilt afvallen? Jazeker!
Ten eerste verbrandt een goed getrainde persoon méér vet bij dezelfde inspanning dan een ongetraind persoon. Het lichaam past zich namelijk aan wanneer het regelmatig in moet spannen: het gaat koolhydraten ‘sparen’ en in plaats daarvan vetten verbranden. De voorraad koolhydraten in het lichaam is immers veel kleiner dan de voorraad vetten.(Borghouts en Oomen, 2008)
Daarbij is het goed om te streven naar een steeds betere conditie, immers hoe beter je getraind bent, hoe langer je een inspanning kunt volhouden en dus hoe meer vet je verbrandt.
Een andere goede reden om regelmatig in te spannen is dat het lichaam tot zo’n 24 uur na een intensieve duurtraining een verhoogde stofwisseling heeft. Dat betekent dus dat je niet alleen tijdens, maar ook ná een training extra vetten verbrandt.
Verder hangt de ruststofwisseling (energieverbruik in rust) onder andere af van de hoeveelheid spiermassa. Training waardoor de spiermassa toeneemt zal dus het ruststofwisseling verhogen. (Borghouts en Oomen, 2008)
Gezondheidsvoordelen van bewegen
Bewegen heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Niet alleen fysieke voordelen zoals bijvoorbeeld: sterker/soepeler worden, meer energie/conditie en verbeterde coördinatie. Maar ook mentale voordelen. Bewegen verbetert bijvoorbeeld je humeur, concentratie, biedt bescherming tegen Alzheimer en maakt omgaan met stress gemakkelijker. (afbeelding)
De motivatie achterhalen waarom je wilt sporten/bewegen is ontzettend belangrijk bij het volhouden ervan. Doe je het voor de gezelligheid, je er goed in bent of sport belangrijk vindt voor je gezondheid. Wanneer je iets vindt wat bij je past is de kans groter dat je het blijft doen.
Maar alles begint bij minder zitten, dus maak bewegen voor jezelf leuk. Ga een beweeg challenge aan met collega’s, beloon jezelf op iets leuks na een behaald beweegdoel en geniet van de tijd die je voor jezelf vrijmaakt.
Wil je liever hulp bij jouw zoektocht naar een sport of beweegactiviteit in jouw buurt? Neem dan contact op met de buurtsportcoach voor een vrijblijvend beweegadviesgesprek. Hij of zij kan jou helpen door samen met jou opzoek te gaan naar een activiteit die bij je past.
Bronnen:
Comments