top of page

Gedragsverandering

gedragsverandering_edited.jpg

Je wilt de stap nemen om gezonder te gaan leven. Je trekt de teugels weer aan en je houd je weer strikt aan je dieet, gaat meer sporten en drinkt water. Je bent gemotiveerd. Maar na enige tijd verval je weer terug in oude gewoontes. Want: ‘Het kom nu even niet uit’, ‘Het is vakantie’ of je hebt het druk. Begrijpelijk, maar hoe kom je uit deze vicieuze cirkel?

Section Title

Waarom gedragsverandering. Ik ben toch gemotiveerd?

Eigenlijk ben je jezelf door een dieet te volgen continu aan het dwingen. Dit gaat even goed, maar uiteindelijk gaat deze dwang je tegen staan. Het dieet en de daarbij horende regels kosten te veel energie om ze vol te houden. Je raakt de controle kwijt en gooit de teugels weer los. ‘Het heeft toch geen zin meer’.

 

Het nieuwe gedrag zit nog niet in je automatische systeem. Continu ben je de voor- en nadelen aan het afwegen. Dit kost energie. Ons lichaam wil deze energie van nature zoveel mogelijk sparen, want dat zou je op een later moment nog wel eens harder nodig kunnen hebben. Het sparen van energie komt nog uit de tijd dat voedsel voor de mens nog schaars was.

Daarnaast wil je brein zoveel mogelijk het gevoel van falen voorkomen. Dit geeft namelijk een onprettig gevoel en zou je zelfbeeld kunnen schaden.

 

Om succesvol van gedrag te veranderen, moet je daarom jouw weg gaan zoeken van de minste weerstand, bewust worden van je huidige gedrag en goed voor je lichaam willen zorgen.

 

Eetgedrag

Naast dat ons lichaam is ingesteld dat we in tijden van schaarste kunnen overleven, is onze huidige maatschappij tegenwoordig anders ingericht. We eten niet meer alleen om ons lichaam te voeden. Maar bijvoorbeeld ook om emoties te verwerken. Daarnaast worden we aan alle kanten verleid om vooral te kopen en te eten. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee als je gezonder wilt leven.

 

 

 

Eetgedrag – Ralph Moorman

 

Waar begin ik met leefstijlverandering?

Het is verstandig om je niet blind te staren op één ding. Gezond leven is breed. Niet alleen is gezonde voeding, bewegen, ontspannen en voldoende slaap belangrijk, maar ook bijvoorbeeld je sociale omgeving, lichaamsbouw, mindset, geld en medicijnen spelen een rol.

 

Bewust worden van je huidige gedrag en invloeden uit de omgeving is een goede eerste stap. Vervolgens kan je jouw leefstijl stap voor stap gaan veranderen.

Bedenk wel dat leefstijlverandering een marathon is, geen sprint.

 

Wil je graag:

  • Gestructureerd te werk gaan?

  • Iemand die met je meekijkt?

  • Je tips en advies geeft ?

  • En een stok achter de deur is?

Kijk dan eens bij onze programma’s. We helpen je graag bij jouw verandering.

eetgedrag Ralph Moorman.jpg
bottom of page