top of page

Vergoeding obesitas medicijn Saxenda

De kogel is door de kerk. Obesitasmedicijn Saxenda wordt voor een kleine groep vanaf 1 april 2022 vergoed vanuit het basispakket. Alhoewel er nog veel onduidelijk is, zijn er al wel bepaalde voorwaarden duidelijk. Zo wordt Saxenda vergoed voor:

  • Deelnemers aan een GLI – programma. De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) helpt mensen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. Het doel is een blijvende verandering in gedrag. Appels met Peren Leefstijlcoaching biedt de GLI CooL aan.

  • Aanvulling: alleen indien deze GLI onvoldoende succesvol is gebleken na één jaar deelname (<10% gewichtsverlies werd behaald^) wordt Saxenda vergoed.

  • Uitzondering: mensen die vóór 1 juli 2022 Saxenda vergoed kregen, hoeven NIET eerst onvoldoende effect (<10% gewichtsverlies) te hebben bereiken na één jaar GLI-deelname

  • Met een bmi boven de 35 met:

o Of hart- of vaatziekte

o Of slaapapneu

o Of artrose

  • BMI van hoger dan 40.

Voor deelnemers met Diabetes Mellitus type 2 is er geen vergoeding voor Saxenda. Zij zullen gebruik moeten maken van Ozempic. Dit wordt ook vergoed door de zorgverzekeraar. Anders dan saxenda heeft Ozempic invloed op de suikerspiegel.

Het wetenschappelijk onderzoek levert bewijs dat met Saxenda meer mensen minstens 10 procent afvallen dan met een placebo (zorginstituutnederland, 2022).


De huisarts of internist mag dit medicijn voorschrijven. Let hierbij wel op dat de motivatie om aan eigen leefstijl te werken hoog moet zijn. De leefstijlcoach van de GLI en de huisarts/internist zullen hierop toetsen. De vergoeding van Saxenda stopt als er na 3 maanden geen 5% gewichtsreductie behaald is.


Wil je meer lezen over dit medicijn? Meer informatie kun je vinden op de website van Novonordisk Nederland.


Waarom dit bericht?

Dit bericht is niet om het medicijn te promoten, maar wij merken dat er veel vragen rond dit medicijn zijn in combinatie met de GLI. Als praktijk vinden wij het wel belangrijk om het medicijn te begrijpen en jou zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens je leefstijlverandering. Wij begeleiden je graag naar een gezonder leven. Heb je vragen over de Gecombineerde Leefstijlinterventie die wij aanbieden? Neem dan gerust contact met ons op via ons contactformulier.

381 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page