top of page

3 tips om ongezonde verleidingen de baas te zijn!

Bijgewerkt op: 27 mei 2020

Je had jezelf voorgenomen om gezonder te eten. Nu het mooie weer aanbreekt en onze kleren niet meer de onzekerheden kunnen verbergen, wordt het toch wel tijd voor wat kilootjes minder. Het gaat al goed. Je probeert zo gezond mogelijk te koken en je bent best trots op jezelf.

Maar dan.. lekkere trek. Zoveel zin in iets zoets.. of iets zouts.. Hadden we niet nog ergens chips?

Je betrapt jezelf op de eerste excuses, want na al dat gezonde voedsel heb je het wel verdient toch?

Een herkenbaar dilemma voor velen. En even eerlijk. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan en hele sterke genen hebben om uiteindelijk niet te zwichten voor een lekkere ongezonde snack. Kijk maar eens naar de kinderen in de ‘Marshmallow test’. Een kind krijgt een marshmallow voor zijn neus met de mededeling: ‘Als de marshmallow er nog steeds ligt als ik terugkom, krijg je een tweede’. Heel interessant om te zien hoe zij omgaan met de verleiding. Je zou denken: ‘Het is maar even wachten en dan krijg je er dubbel zoveel’. Maar met ons brein valt niet te sollen. We gaan al kwijlen door alleen te denken aan iets lekkers.

Eigenlijk heb je elke keer als je lekkere trek krijgt de volgende keuzes:

  1. Je geeft eraan toe en je pakt (waarschijnlijk zelfs zonder erbij na te denken) die zak chips.

  2. Je zoekt afleiding en negeert je lekkere trek. Door iets anders te gaan doen vergeet je het vanzelf.

  3. Je stelt het uit. Want als je over één uur nog steeds zin hebt in chips dán mag het wel. Met de hoop dat je de lekkere trek vergeet.

  4. Je stelt een compromis. Want een stuk fruit of een boterham stilt de honger en (hopelijk) ook je lekkere trek.


Doet mij denken aan wat mijn moeder zei toen ik klein was en ik weer eens vroeg om snoep. ‘Als je honger hebt, eet je maar een boterham. Geen zin in? Dan heb je alleen maar trek en dan wacht je maar tot het (avond)eten!’. Op dat moment was afleiding zoeken de enige oplossing om mijn trek te stillen. Maar nu we ouder zijn en niet meer iemand continue meekijkt wat we kopen en eten, zullen we zelf onze oplossingen moeten creëren.

Daarom 3 tips om de ongezonde verleidingen de baas te blijven:

Tips 1: Haal minder (vaak) ongezonde dingen in huis. Als je het niet in huis hebt, kan je het ook niet eten. Maar als je vervolgens een pizza gaat bestellen om in je lekkere trek te voorzien, schiet het natuurlijk zijn doel voorbij. Een beetje minder is beter te realiseren. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor aanbiedingen. Eén plus één gratis of 25% korting bij het tweede product bijvoorbeeld. Laat deze staan. Je bespaart niet meer geld, je eet alleen meer. Pure marketing.

Haal je alvast die zakken chips in huis voor het weekend? Stel dat nog even uit. De kans is groot dat die eerder open gaan dan het desbetreffende weekend.

Tip 2: Check waar jij de voorraad bewaard. Bewaar jij de verleidelijke dingen uit het zicht en in een afgesloten verpakking of trommel? Dan ben je al op de goede weg. Bewaar je verleidelijke producten in dezelfde kast als waar je de spullen pakt die je dagelijks gebruikt? Heb je misschien nog iets in het dashboard kastje van de auto liggen? Dan is er nog ruimte voor verbetering.

Tip 3: Haal ingrediënten in huis die je nog moet bereiden in plaats van kant-en-klare producten. Want verse cake is toch veel lekkerder dan die kant-en-klare uit de supermarkt toch? Je lekkere trek uitstellen en afleiding zoeken in één klap. Om het ook bij één plakje te houden, kan je het deel wat je over hebt, gesneden invriezen. Altijd een 'gezonde' snack bij de hand om je lekkere trek te stillen!


Een aanrader en gezonder alternatief is het recept voor bananencake.


181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page