top of page

Hoe zet je de dieetbril af?

In deze blog gaan we dieper in op waarom diëten vaak niet werken, hoe je op een gezonde manier kunt afvallen, waarom BMI niet alles zegt, en waarom je gezond kunt zijn met overgewicht.


De strijd met diëten

Diëten lijken soms de enige weg naar gewichtsverlies, maar helaas bieden ze meestal geen duurzame oplossing. Hoewel je mogelijk snel gewicht verliest, blijkt uit onderzoek dat de meeste mensen het verloren gewicht uiteindelijk weer aankomen. Dit komt doordat diëten vaak te restrictief zijn, wat kan leiden tot eetbuien en een verstoorde relatie met voedsel.


Hoe werkt gewichtsverlies

Afvallen draait om een gezonde balans tussen energie-inname en energieverbruik. Je lichaam heeft energie nodig om te functioneren, en deze energie halen we uit voedsel. Om gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden dan je inneemt. Dit kan worden bereikt door een combinatie van gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging.

‘’ Bij tussen de 80% en 95% van de lijners komt het verloren gewicht er weer aan.’’

BMI: meer dan alleen getallen

BMI (Body Mass Index) wordt vaak gebruikt als een indicator van gezondheid. Maar het is belangrijk op te merken dat BMI niet alles vertelt. Het houdt geen rekening met factoren zoals spiermassa, lichaamssamenstelling en individuele gezondheid. Mensen met een hoger BMI kunnen nog steeds een goede fysieke conditie hebben, terwijl mensen met een laag BMI gezondheidsrisico's kunnen hebben.


Gezond zijn met overgewicht

Het gewicht van je lichaam is slechts één aspect van je algehele gezondheid. Je kunt gezond zijn met overgewicht, zolang je actief zorgt voor je lichaam. Focus op het eten van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen en vezels. Beweeg regelmatig om je lichaam te versterken en te ondersteunen. Kijk daarnaast ook eens naar het Spinnenweb van positieve gezondheid van Machteld Huber om breder naar je eigen gezondheid te kijken.


Afvallen zonder diëten: Hoe doe je dat?

  1. Maak gezonde keuzes: Kies voor volwaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en transvetten.

  2. Portie controle: Let op de portiegroottes. Eet langzaam en luister naar de honger- en verzadigingssignalen van je lichaam.

  3. Regelmatige beweging: Zoek naar fysieke activiteiten die je leuk vindt en integreer ze in je dagelijkse routine.

  4. Zelfzorg: Zorg voor voldoende slaap, beheer stress en zoek manieren om emotioneel welzijn te bevorderen.

  5. Positieve Mindset: Focus op gezondheid in plaats van gewicht. Gezonde keuzes zijn een levenslange investering in je welzijn.


Het is tijd om de dieetbril af te zetten en te kiezen voor een gezonde en duurzame benadering van gewichtsbeheer. Onthoud dat je lichaam uniek is en dat gezondheid meer omvat dan alleen getallen op een weegschaal. Ga voor een gezonde levensstijl die je lichaam en geest ondersteunt op weg naar welzijn.


Wil je graag gezonder gaan leven en wil je hulp van iemand die verder kijkt dan jouw gewicht? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.


Bronnen

  • Why Diets Make Us Fat - Ph.D. Aamodt, Sandra

  • Ayyad C, Andersen T. Long-term efficacy of dietary treatment of obesity: a systematic review of studies published between 1931 and 1999. Obes Rev. 2000 Oct;1(2):113-9. doi: 10.1046/j.1467-789x.2000.00019.x. PMID: 12119984.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page