top of page

Slimme plannen voor een nieuw jaar: wetenschap achter goede voornemens

Als het nieuwe jaar begint, denken veel mensen na over goede voornemens. Misschien wil je gezonder eten, meer bewegen, of iets anders veranderen. Maar waarom is het zo moeilijk om dit vol te houden? Laten we eens kijken naar wat wetenschappers zeggen over goede voornemens en waarom gedragsverandering lastig kan zijn.

 

Ons brein en gedrag

Ons brein heeft van nature weerstand tegen verandering. Veranderen kost namelijk energie en misschien hebben we deze energie op een later moment wel harder nodig. Wanneer we het nieuwe gedrag maar vaak genoeg herhalen kan ons brein mee veranderen waardoor de weerstand afneemt.

 

Om gedrag te veranderen, moeten we dus vaak het nieuwe gedrag herhalen. Wetenschappers zeggen dat het ongeveer een maand duurt voordat iets een gewoonte wordt. Dus, als we elke dag kleine stappen zetten, wordt het makkelijker!

 

Daarnaast kunnen vrienden helpen. Als je aan hen vertelt wat je wilt doen, kunnen ze je herinneren. Het is alsof je samen een team bent. Samen gaat het vaak beter. 


Slimme doelen en wilskracht

Het is belangrijk om slimme doelen te stellen. Slimme doelen zijn specifiek, meetbaar en haalbaar. Ook is het makkelijker als je echt wilt veranderen. Het helpt als het iets is wat je zelf belangrijk vindt.

Hieronder lees je voorbeelden van slimme doelen op het gebied van leefstijl:

 

Specifiek:

Niet-specifiek doel: "Ik wil gezonder eten."

Specifiek doel: "Ik wil mijn dagelijkse groenteconsumptie verhogen naar minstens 3 porties per dag."

 

Meetbaar:

Niet-meetbaar doel: "Ik wil meer sporten."

Meetbaar doel: "Ik wil elke week minstens 150 minuten aan matige intensiteit cardio oefeningen doen, zoals wandelen of fietsen."

 

Acceptabel:

Niet-acceptabel doel: "Ik ga alle lekkere snacks uit mijn dieet verwijderen."

Acceptabel doel: "Ik ga mijn inname van ongezonde snacks verminderen en ze vervangen door gezonde alternatieven, zoals fruit of noten."

 

Realistisch:

Niet-realistisch doel: "Ik wil binnen een week 10 kilo afvallen."

Realistisch doel: "Ik streef ernaar om in de komende drie maanden 2 kilo af te vallen door regelmatig te bewegen en gezonder te eten."

 

Tijdsgebonden:

Niet-tijdsgebonden doel: "Ik wil meer water drinken."

Tijdsgebonden doel: "Ik wil mijn waterinname verhogen naar minstens 8 glazen per dag binnen de komende twee weken."

 

Het is goed om te weten dat doelen voor iedereen anders zijn en kunnen worden aangepast. Als je kleine, haalbare doelen stelt, wordt het makkelijker om succes te hebben en nieuwe gewoonten in je levensstijl te houden.

 

Conclusie

Dus, als je goede voornemens maakt, probeer dan slimme doelen te stellen, kleine stappen te nemen, en samen met anderen te werken. Het is niet erg als het soms moeilijk is. Met geduld en doorzettingsvermogen kun je stap voor stap een betere leefstijl bereiken!

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page