top of page

Van Coronatijd naar Eigentijd

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Tijdens deze gekke tijden worden we extra uitgedaagd om aan onze gezondheid te werken. Het vergt veel aanpassingsvermogen van onszelf, van je gezin en je familie en vrienden. Je bent hele dagen binnen, werkt (misschien wel samen met je partner en kinderen) thuis of bent juist veel meer weg dan anders. Je probeert je draai te vinden tussen werk, gezin, familie en vrienden. Nu 2 weken na de maatregelen van de overheid om ‘zoveel mogelijk' thuis te blijven wordt het tijd om ook even aan jezelf te denken.

Door de benadering van Positieve Gezondheid te gebruiken, heb je zelf de regie. Je gaat uit van je eigen kunnen, om met lichamelijke, emotioneel en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Hierbij draait het niet om de aan- of afwezigheid van ziekte.

Appels met Peren maakt graag gebruik van deze benadering, omdat het een brede blik op gezondheid geeft.

De pijlers van positieve gezondheid zijn allemaal even belangrijk en bestaan uit zes dimensies:


1. Lichaamsfuncties - Ik voel me gezond en fit

2. Mentaal welbevinden - Ik voel me vrolijk

3. Zingeving - Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst

4. Kwaliteit van leven - Ik geniet van mijn leven

5. Meedoen in de maatschappij - Ik heb goed contact met andere mensen

6. Dagelijks functioneren - Ik kan goed voor mezelf zorgen

Om je score te bepalen vul je het spinnenweb in. Bij elke pijler zet je een score tussen de 1 en 10. Scoor je laag op een of meerdere pijlers? Dan weet jij waar jouw focus op moet liggen. Dit kan je helemaal op je eigen manier inrichten. Het gaat erom dat jij je weer fit gaat voelen en lekker in je vel zit.

Speel de Zelfzorgbingo, alleen of samen. Met de Zelfzorg Bingo daag je jezelf uit om weer even te genieten en dingen te doen waar je blij van wordt. Plak hem op de koelkast en stel jezelf een doel. Na een week 1 rij vol? BINGO! Ook leuk om tegen iemand te doen en elkaar foto's te sturen van je behaalde resultaat. Wie krijgt als eerste de kaart vol?

De bingokaart is hier te downloaden.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page