top of page

Kan je wilskracht trainen?

‘Als je iets echt wil dan lukt het wel’, ‘Als het niet lukt dan heb je geen wilskracht of discipline’. Regelmatig krijg ik van cliënten te horen dat ze het zelf wel kunnen en gemotiveerd genoeg zijn. Wanneer ik een week later vraag hoe het gaat, krijg ik te horen dat het toch niet zo makkelijk ging als ze dachten en dat het niet is gelukt. Dit geeft een flinke deuk in het zelfvertrouwen van de cliënt. Negatieve gedachtes nemen dan snel de overhand. Dit is zonde, want die negatieve gedachtes belemmeren je weg naar een gezonde leefstijl.

Bij leefstijlverandering is zelfcontrole nodig, ofwel de mogelijkheid om gedrag te sturen. Hier komt alleen behoorlijk wat bij kijken. Je moet je gedachten sturen, omgaan met emoties, impulsen beheersen, aandacht richten, keuzes maken en uiteindelijk dus je acties en gedrag sturen.


Veel mensen vergelijken het met weerstand bieden aan verleidingen als koekjes of sigaretten, maar wilskracht is ook het vermogen om te doen wat je moet doen, ook als je daar geen zin in hebt. Bijvoorbeeld die ene persoon bellen waar je tegenop ziet of aan die lastige opdracht beginnen op het werk.


Hoe goed jij bepaalde impulsen kan bedwingen heeft voor een deel te maken met je persoonlijkheid. Maar er zit een limiet aan de hoeveelheid wilskracht die je hebt. Je kan wilskracht ook wel vergelijken met een spier. Deze kan uitgeput raken.

Het voordeel van een spier en dus ook van wilskracht is dat je dit kan trainen, maar vergeet het ook af en toe geen rust te geven.

1.Probeer iets kleins aan te pakken waar je nu nog geen controle over hebt. Bijvoorbeeld elke dag na het eten een klein rondje wandelen, niet direct na het eten een dessert nemen, maar pas een uur later of je balans trainen door op één been tanden te poetsen. Wilskracht die je daar traint kan je ook gebruiken op andere gebieden.2. Stress tast wilskracht aan. Neem regelmatig tijd voor dingen die je ontspannen bijvoorbeeld: bewegen, lezen, muziek luisteren, ontspanningsoefeningen doen of samen zijn met familie en vrienden.
Als leefstijlcoach help ik je om de grootste valkuil te voorkomen. Namelijk dat je chronisch uitgeput raakt. Ego depletion wordt dit ook wel genoemd. Samen kijken we waar jij je energie uithaalt en kijken we hoe je de doelen kunt bereiken door niet altijd gebruik te maken van wilskracht. Zo trainen we stap voor stap je wilskracht .

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page