top of page

Intermittent Fasting wel of niet doen?

Het is misschien wel de grootste dieettrend van het moment: Intermittent Fasting oftewel afwisselend vasten. Waarbij je de ene dag minder dan je energiebehoefte eet/drinkt en de andere dag weer onbeperkt eet/drinkt.

Een vorm hiervan is het ‘periodiek vasten’. Dit betekent dat je één tot twee dagen per week vast en vijf of zes dagen per week niet. Een bekend voorbeeld hiervan is de ramadan. Het idee is dat de voordelen van caloriebeperking behouden blijven, maar dat de verbranding niet teruggeschroefd wordt en het hongerhormoonsysteem niet ontregeld raakt.

Helaas zijn er vele varianten van Intermittent Fasting beschikbaar, dus dat maakt onderzoek lastig.


Tijdens het vasten heb je geen directe bandstoffen uit voeding beschikbaar. Je lichaamsprocessen switchen dan naar andere brandstoffen:

  • Eerst wordt de glucose (suiker) voorraad uit je lever aangesproken

  • Dan wordt er glucose gemaakt uit bouwstoffen zoals je eiwitten.

  • Vervolgens worden er Ketonen gemaakt uit vet. (Ketonen zijn een type zuur dat door het lichaam aangemaakt wordt wanneer vetten als energiebron gebruikt worden)

Wat zeggen onderzoeken over Intermittent Fasting?

Er worden telkens meer wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd op Intermittent Fasting. Echter zijn de resultaten alleen op korte termijn bekent (korter dan 15 jaar). Daarnaast hebben de onderzoeken nog onvoldoende onderbouwing en kun je nog geen harde conclusies trekken.


De eerste onderzoeken geven aan dat Intermittent Fasting mogelijk leidt tot:

- Positieve effecten op het brein, darmflora en een daling van ontstekingen

- Gewichtsverlies (minimaal)

- Betere cholesterolwaardes (minimaal)

- Minder insulineresistentie (minimaal)

- Minder suikerziekte (minimaal)


Maar er zijn ook nadelen die uit de onderzoeken naar voren kwamen, maar die zie je natuurlijk niet in pro Intermittent Fasting campagnes ;)

  • Door beperkt te eten, ontstaan er sneller tekorten in essentiële voedingstoffen die juist belangrijk zijn voor je gezondheid.

  • Sommige studies laten een afname in de spiermassa zien

  • De studies zijn allemaal van korte duur en uitgevoerd met kleine onderzoeksgroepen.


Als laatste heb je ook nog het time-restricted fasting. Hierbij wordt niet gekort op de hoeveelheid calorieën die je mag eten, maar word het tijdsbestek waarbinnen je mag eten drastisch teruggebracht. Dan eet je bijvoorbeeld zo’n 6 tot maximaal 12 uur. Daarbuiten eet je niet, maar mag je wel iets drinken. De eerste studies zijn hierover overwegend positief. Deze effecten lijken samen te hangen met onze biologische klok. Zo aten de deelnemers in een tijdsbestek van 10 uur overdag. Zij voelden zich energieker en sliepen beter.


Conclusie wel of niet Intermittent Fasting?

Vraag jezelf af: Waarom wil je periodiek vasten?


  • Wil je gewicht verliezen? Vraag jezelf dan af of je dit vol kan houden óf dat kleine veranderingen in je leefstijl doorvoeren beter vol te houden zijn op lange termijn. (kleine tip, wij denken het laatste)

  • Risico op ziekten verlagen? Kies voor een methode die wel al wetenschappelijk sterk onderbouwd is!

  • Als eigen experiment? Prima, maar zorg er wel voor dat je al jouw essentiële voedingstoffen binnen krijgt.


Bronnen:


Mark P. Mattson, Valter D. Longo, Michelle Harvie, Impact of intermittent fasting on health and disease processes, Ageing Research Reviews, Volume 39,2017, Pages 46-58


Vet Belangrijk - Mariëtte Boon & Liesbeth van Rossum


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page