top of page
Foto van schrijverMarieke de Wit

Afvallen? Ga slapen!

Bijgewerkt op: 9 feb. 2022

Vaak het eerste waar mensen aan denken bij afvallen is om gezonder of minder te gaan eten. Een gezond eetpatroon is natuurlijk belangrijk, maar ook de kwaliteit van slaap is een belangrijke factor bij afvallen. In de praktijk komen we nog vaak de reactie tegen ‘slapen is zonde van je tijd’. Terwijl er zoveel processen plaatsvinden in ons lichaam tijdens het slapen. In deze blog leggen we je uit welke effecten slecht slapenkwaliteit heeft op jouw lichaam en waarom het afvallen bemoeilijkt.


Verstoring van honger en verzadigingshormonen Ghreline en Leptine.

Ghreline is een hormoon dat geproduceerd wordt in je maag en je darm. Je maag produceert ghreline als hij leeg is. Via je bloedbaan reist het naar je hersenen en daar stimuleert de ghreline je hersenen om signalen van honger aan te maken. Daardoor ga je op zoek naar eten.


Als je maag vol zit, dan geeft hij een signaal af naar de hersenen en wordt er Leptine aangemaakt. Leptine is de tegenhanger van ghreline; het stimuleert het verzadigingscentrum in je hersenen, waardoor je hongergevoel verdwijnt.


Het duurt even voordat dit signaal de hersenen heeft bereikt. Daarom wordt er ook geadviseerd om altijd om rustig te eten om zo het lichaam de kans te geven om het signaal van verzadiging op te merken. Slecht of te weinig slapen kan ervoor zorgen dat je ghreline niveau stijgt, waardoor je dus eerder honger krijgt. Maar eigenlijk heb je geen behoefte aan energie, maar aan slaap.

Goed slapen heeft dus invloed op je gewicht. Daarnaast geeft een langdurige slechte nachtrust nog meer problemen:


Lichaamscellen minder gevoelig insuline:

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een wisselend slaapritme of een slechte nachtrust (minder dan 6 uur) een negatief effect heeft op je bloedsuiker. Je insulinegevoeligheid neemt af. Hierdoor ontstaat er meer kans op diabetes type 2. Vermoeidheid veroorzaakt meer zin in zoet eten omdat suiker je een kortstondige energiepiek bezorgt.


Helaas is die energiepiek van korte duur, want na de piek volgt al snel een energiedip. Die je dan vervolgens weer probeert op te vangen met nog een suikerrijke snack. Van al die suiker en de bijbehorende schommelingen word je onrustig en gestrest.

Gevolg: Je slaapt nog minder goed en komt in een vicieuze cirkel terecht.


Verstoring van stresshormonen:

Je lichaam kan prima met een beetje stress omgaan, maar wanneer je langdurig slecht slaapt kan dit chronische stress tot gevolg hebben. Chronische stress leidt tot een verhoogde cortisolspiegel in het bloed. Cortisol noemen we ook wel het ‘stresshormoon’. Het zorgt voor meer glucose in je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt.

Vervolgens maakt je lichaam insuline aan, zodat de glucose in je lichaamscellen opgenomen kan worden. Bij glucose overschotten zorgt cortisol voor de opslag van glucose in je vetcellen. Chronische stress kan ook voor depressies, burn-outs e.d. zorgen dat emotie eten kan uitlokken en dat heeft weer effect op je slapen.


Groeihormonen worden minder:

Voor herstel van ons weefsel en spieren is rust nodig. Groeihormonen worden voornamelijk ’s nachts geproduceerd en zorgen voor spierherstel. Minder slapen, is minder rust. Dus herstellen je spieren niet goed. Al het harde werken in de sportschool kan door slecht te slapen zo teniet worden gedaan.


Minder weerstand:

Onze biologische klok heeft invloed op de aanmaak van het eiwit TLR9. Dit eiwit maakt onderdeel uit van het immuunsysteem en reageert op de aanwezigheid van virussen en bacteriën. Wanneer je minder slaapt, wordt er minder eiwit aangemaakt waardoor je weerstand achteruit gaat.


Wil je meer weten over slaap, de slaapcycli en wil je tips hoe je jouw nachtrust kan verbeteren? Lees dan deze blog.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page