top of page

Help ik heb stress!

Vandaag is het dé dag. Richting je werk kijk je nog eens de presentatie door. Weet ik alles? Ga ik alle vragen kunnen beantwoorden? Net voor de start haal je nog eens diep adem. Je voelt de adrenaline stijgen en je hartslag versnellen. Met een volle focus geef jij de presentatie aan de directeur en managers van het bedrijf, die jij moet zien te overtuigen om bij jouw bedrijf klant te worden.

Na de presentatie ben je opgelucht. Het is goed gegaan. Je hartslag komt weer tot rust. Dan pas merk je dat je maag begint te rommelen. Je was zo gespannen dat je helemaal vergeten bent om te ontbijten.


Deze korte periode van stress herkent iedereen wel. Maar wat is stress eigenlijk en wat zijn de gevolgen als je continue een gevoel van stress ervaart?

Stress is een lichamelijke en psychische respons op een uitdaging of een bedreigende situatie. Je hebt positieve stress “Eustress” dit is stress die leidt tot groei en ‘Distress’. Dit is negatieve stress die negatieve gevolgen heeft, zoals bij trauma’s.

Wanneer je een korte periode van stress hebt, maakt je dit alerter waardoor je beter presteert. Maar wanneer de stress voor een langere tijd aanhoudt kan het stresshormoon, zoals cortisol ook je immuunsysteem aantasten. Je bent continue waakzaam, wat resulteert in slapeloosheid en slaap waar je niet van uitrust. Ook kan stress spier- of darmklachten veroorzaken.


Als je deze omschrijving herkent weet je dat dit gevoel niet prettig is. Wanneer je dit ervaart is het belangrijk om te weten waar de stress vandaan komt. Hierdoor kan je naar een manier zoeken om ermee om te gaan. Dit is de enige manier om de negatieve gevolgen van stress aan te pakken.


Om in de toekomst stress te voorkomen, kan een goede leefstijl daarbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende beweging (150min. p.w.) en slaap (7-9 uur per nacht), luisteren naar muziek en steun van je sociale omgeving [1].

Te weinig slaap zorgt er daarnaast voor dat je gewicht kan toenemen. Verschillende hormonen verstoren je hongergevoel, waardoor je meer honger hebt en minder puf hebt om verleidingen te weerstaan.


Kom je na een lange dag werken uitgeblust thuis en heb je de neiging om lekker op de bank te ploffen voor de tv. Bedenk dan dat dit het uitgebluste gevoel alleen maar zal versterken en je uiteindelijk nog minder bestand bent tegen stress. Pak in plaats daarvan de stress aan bij de bron en ga bewegen! Maar doe dit wel verantwoord en bouw het op. Het zou zonde zijn als je weer thuis komt te zitten door een opgelopen blessure…







64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page