top of page

Het is nooit te laat om te stoppen

Bijgewerkt op: 3 feb. 2020

Vandaag verscheen op Nu.nl een artikel over dat de longen van ex-rokers beter blijken te herstellen dan eerder werd aangenomen [1]. Wanneer je 40 jaar of zelfs langer hebt gerookt, zijn er nog gezondheidsvoordelen te zien. Positief nieuws, want nu heeft ook deze groep geen reden meer om te zeggen dat ‘de schade toch al is aangericht’.


Maar waarom is stoppen eigenlijk zo moeilijk?

Dit komt in eerste instantie omdat de chemische stofjes, zoals nicotine in sigaretten ervoor zorgen dat je snel verslaafd raakt en ook verslaafd blijft. Ook zitten er stoffen in die ervoor zorgen dat een sigaret beter verbrandt en de smaak verbetert. Denk hierbij aan cacao, pruimensap, zoethout, suiker, vanille en menthol. Zonder deze stoffen zou een sigaret niet te roken zijn.


De keiharde cijfers van de Gezondheidsraad [2] liegen er niet om. Roken is ongezond en dodelijk. 9% van de totale ziektelast komt door roken en 91% van de mensen die overlijden aan longkanker komt door roken. Wanneer je stopt verlaag je het risico op chronische ontstekingen in de longen, heel veel vormen van kanker en hart- en vaatziekten.


Waarom wil de overheid zo graag dat we stoppen?

Naast dat je in eerste instantie zou moeten stoppen met roken voor je eigen gezondheid. Heeft het ook invloed op de samenleving wanneer je stopt. Zo stijgt de kwaliteit van leven, betere arbeidsproductiviteit en minder brandschade [3]. Wanneer je deze voordelen vergelijkt met de (stijgende!) zorgkosten wanneer iemand stopt met roken. Zal bij een combinatie van maatregelen*, de totale maatschappelijke baten tot 2050, 71,4 miljard euro bedragen. Reden genoeg voor de overheid om stoppen-met-roken campagnes op te zetten.


Oke, ik wil stoppen maar hoe?

Er bestaat geen één manier hoe je het beste kan stoppen met roken. Dat is per persoon verschillend. Maar omdat niet iedereen in één keer kan stoppen. Is het verstandig om voor jezelf een plan te maken. Waarin je voor jezelf in beeld brengt waarom je precies wilt stoppen en wat de risico’s daarbij zijn. Toch weer die sigaret op gestoken? Bepaal wat je dan doet. Ga je weer roken want ‘het heeft toch geen zin’ of blijf je volhouden? De keuze is aan jou.


Wist je trouwens al dat sinds januari 2020 eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s nu volledig worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering? [4]


De vergoeding geldt alleen voor bewezen methoden en middelen, zoals:

  • Persoonlijke coaching

  • Groepstrainingen

  • Voorgeschreven medicijnen

  • Voorgeschreven nicotinevervangende middelen


Daarnaast zijn er nog meer bewezen programma's die je kunnen helpen om te stoppen met roken:


Bewezen effectieve programma’s

Persoonlijke begeleiding

Groepstraining

Telefonische coaching

Nicotinevervangers

Medicijnen op recept

Apps

Online hulp


Niet bewezen effectieve programma’s

Acupunctuur

Lasertherapie

Hypnotherapie



* rookverboden, stoppen-met-roken-hulp, massamediacampagnes, marketingbeperkingen en jaarlijkse accijnsverhogingen van 5%





54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page