top of page

Gezond eten hoeft niet duur te zijn

Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat gezond eten veel duurder is dan ongezond eten. Ik ben op onderzoek uit gegaan waarom mensen dit denken en hoe het dan wél goedkoper kan.


Dat de kosten van gezonde voeding de afgelopen jaren harder zijn gestegen dan van ongezonde voeding valt niet te ontkennen. Uit een analyse van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zijn vanaf 2007 de kosten van gezonde voeding tot 2017, met 22 procent gestegen. Terwijl dit voor ongezond voedsel 13 procent was.


Waarom de prijzen van ongezonde producten goedkoper zijn dan die van gezonde producten, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat ongezonde producten vaak bewerkt en dus niet vers zijn. Bewerkte producten kunnen langer worden bewaard en sneller worden gemaakt. Hierdoor blijven de kosten laag.


Ook is er onder de bewerkte producten veel concurrentie op de markt. De producten zijn vaak in de aanbieding en de advertenties zijn opvallend. Een advertentie van een appel zal je niet snel zien. Dit is wel gezond, maar saai. De gezonde producten waarmee wel in de aanbieding zijn zoals; superfoods en sapjes in exotische smaken, zijn wel spannend. Maar ook heel duur!

 

Niet heel gek dus, dat gezond voedsel vaak wordt verbonden met hoge prijzen. We weten wel dat ongezond eten gevolgen heeft voor ons lichaam, maar je bepaald zelf of je het de investering waard vind. De volgende tips kunnen je helpen om geld te besparen en toch gezond te eten.


1. Eet van het seizoen

Tegenwoordig hoeven we niet meer te wachten op een bepaald seizoen tot onze groenten en fruit zijn volgroeid. Op elk moment kan je het kopen in de supermarkt. Dit betekend wel dat ze moeten worden geïmporteerd vanuit een land waar het op dat moment wel groeit. Dit zal je in de portemonnee gaan voelen. Op de site van Appels met Peren vind je een handige groenten- en fruitkalender gesorteerd per seizoen, zo bespaar je makkelijk geld én kies je milieubewust.


2. Vries je voeding in

Wanneer verse groenten en fruit in de aanbieding zijn, moet je er vaak veel van kopen.

1 plus 1 gratis is hartstikke leuk, maar niet als je de helft weg moet gooien. Fruit en groenten kan je makkelijk invriezen en blijft net zo gezond. Let bij fruit op dat ze niet aan elkaar vast blijven plakken en bij groenten moet er niet te veel vocht in zitten. Daar worden ze namelijk snel slap van. Moeilijke groenten om in te vriezen zijn: knoflook, paprika, rucola, uien, tomaten, Spaanse pepers en veel slasoorten.


3. Maak het zelf

Kant-en-klaar producten zijn snel en makkelijk, maar niet zo gezond en ook nog eens duur. Als je aan het koken en bakken gaat, kan je zelf bepalen wat erin zit. Bang dat je overgebleven maaltijd snel bederft? Veel gerechten kan je makkelijk een aantal dagen in de koelkast of maanden in de vriezer bewaren. Toch niet overtuigd? Spreek met vrienden af om samen te eten. Wanneer je om de beurt kookt of de kosten deelt, bespaar je geld en het is nog gezellig ook!


4. Beperk impuls aankopen

Hoe vaak ging je niet naar de supermarkt en kwam je terug met producten waarvoor je eigenlijk niet kwam? Op dat moment lijk je het echt nodig te hebben, maar stiekem geef je veel meer geld uit. Vaak ook nog aan dingen die niet zo gezond zijn, omdat je honger had of bijvoorbeeld familie op visite komt. Wanneer je in de supermarkt loopt met overal lekker eten om je heen, kan je de verleiding maar moeilijk weerstaan. Maak van te voren een zo precies mogelijk boodschappenlijstje. Hoe meer keuzes je vooraf hebt gemaakt, hoe makkelijker je de producten bij elkaar zoekt in de supermarkt.


Gezond eten hoeft dus niet duur te zijn. Het kost misschien wat meer energie en tijd. Maar door met kleine veranderingen te beginnen, zal het sneller een gewoonte worden en kan je het beter volhouden.


100 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

4件のコメント


Ik wil graag gezonder eten en leven, ben inmiddels begonnen met dagelijks sporten en wil graag spieren opbouwen, is het gezond om een eiwitshake te drinken zoals deze: https://www.flinndal.nl/afslanken/eiwitshakes of kan ik beter proberen dit uit voeding te halen?

いいね!
Marieke de Wit
Marieke de Wit
2021年11月05日
返信先

Goed dat je gezonder wilt gaan leven. Helaas kunnen we alleen niet je vraag over eiwitshakes via deze weg beantwoorden. Dit is namelijk zeer persoonsafhankelijk.


Mocht je hulp willen bij jouw weg naar gezondere leefstijl, neem dan zeker even contact met ons op via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer.

いいね!

Bedankt voor de tip!

いいね!
Marieke de Wit
Marieke de Wit
2021年11月03日
返信先

Graag gedaan!😀

いいね!
bottom of page